• السبت , 20 أبريل 2024

مهجر سوري يوجه رسالة إلى السيد كمال غيليجدار أوغلو رئيس حزب الشعب الجمهوري

وجه الطبيب والباحث والشاعر السوري ياسرالعيتي رسالة إلى السيد كمال غيليجدار أوغلو رئيس حزب الشعب الجمهوري وجاء فيها :

السيد كمال غيليجدار أوغلو المحترم :

صرحتم أنكم ستعيدون السوريين إلى بلادهم خلال عامين إذا استلمتم الحكم، اسمحوا لي أن أقول إن الأمر لا يحتاج إلى عامين، معظم السوريين سيعودون إلى بلادهم إذا توفرت لهم البيئة الآمنة والمحايدة التي تحفظ حياتهم وكرامتهم.

السيد كمال غيليجدار أوغلو المحترمالسوريون لم يأتوا إلى تركيا طائعين، هم جاءوا مكرهين هاربين من الموت الذي سلطه عليهم نظام الأسد عندما طالبوا بحريتهم وكرامتهم.

لا أحد يترك منزله وعمله طائعاً وقد رأيتم كيف نزل سكان استنبول كلهم إلى الشوارع طلباً للأمان عندما اهتزت الأرض تحتهم لعدة ثوان، السوريون جاءوا إلى تركيا طلباً للأمان لأن طائرات الأسد والروس تمطرهم بالقذائف منذ عشرة أعوام، مدن وبلدات بأكملها سويت بالأرض لأن سكانها طالبوا بالحرية.

نحن لا نريد أكثر من الحرية التي تتمتع بها سيد كمال ويتمتع بها الشعب التركي والتي تمكنكم من انتقاد رئيسكم دون أن تخافوا على أنفسكم من السجن أو الموت. الحرية التي هي حق لكل شعوب الأرض والشعب السوري ليس أقل شأناً منها ولولا أنه شعب عظيم لما دفع ثمنها كل هذا القتل والتهجير.

السيد كمال غيليجدار أوغلو المحترم

أرجو ألا تستخدموا السوريين ورقة في معاركم السياسية وحملاتكم الانتخابية وأن تستخدموا حكمتكم وإنسانيتكم للوقوف في وجه الحملات الظالمة التي تشن على السوريين في تركيا. ساعدونا على محاربة الفاسدين في الشمال السوري وعلى تمكين الشرفاء من الشعب السوري من حكم أنفسهم وتحقيق الاستقرار والأمان هناك وأعدك أن مئات ألوف السوريين سيعودون فوراً إلى الشمال السوري، ساعدونا على تحقيق انتقال سياسي نتخلص فيه من حكم عائلة الأسد الاستبدادي ويحقق البيئة الأمنة والمحايدة وأعدك أن معظم السوريين في تركيا سيعودون إلى بيوتهم التي هجروا منها وبأسرع مما تتصور.

خالص احترامنا وتقديرنا للشعب التركي وللدولة التركية وللحكومة والمعارضة في تركيا.

الدكتور ياسرالعيتي مهجر سوري في تركيا

اCHP Başkanı Kemal

kılıçdaroğlu’na mektupSayın Kemal Kılıçdaroğlu, İktidar olduğunuzda, Suriyeliler, iki yıl içinde kendi ülkelerine göndereceğinizi söylediniz. Size bir şey söylememe izin verin, iki yıla ihtiyacınız yo

.
Suriyelilerin çoğu hayatlarını ve onurlarını koruyan, güvenli ve tarafsız bir çevreye sahiplerse ülkelerine geri dönecekler.

Suriyeliler gönüllü bir şekilde Turkiye’ye glemediler. Esad rejiminin, özgürlüklerini ve onurlarını talep ettiklerinde kendilerine verdiği ölümden kaçarak mecbur geldiler. İstanbul’un nüfusunun, , altlarındaki toprak birkaç saniye sallandığında, güvenlik için sokaklara çıktığını gördünüz. Suriyeliler, güvenlik için Turkiye’ye geldiler çünkü Esad rejiminin uçakları ve Ruslar on yıl boyunca onları füzelerle yağdırıyordu. Şehirler ve kasabaların tümünü düzleştirildi çünkü sakinleri özgürlük istedi. Sizin sahip olduğunuz ve Türk halkının sahip olduğu özgürlükten başka bir şey istemiyoruz. Bu özgürlüğün sayısında, başkanınızı hapis ya da ölüm korkusu yaşamadan eleştirmenize izin veriliyor.

Dünyanın tüm halklarının ve Suriye halkının hakkı olan özgürlükten bahsediyorum, Suriye halkı onlardan daha aşağı değildir. Eğer bu millet büyük olmasaydı, bütün bu öldürme ve yer değiştirme özgürlüğün bedelini olarak ödemeyecektir.

Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, Siyasi mücadelelerinizde ve seçim kampanyalarınızda Suriyelileri koz olarak kullanmayacağınızı, Türkiye’deki Suriyelilere karşı yürütülen haksız kampanyalara karşı bilgenizi ve insanlığınızı kullanacağınızı umuyorum.

Suriye’nin kuzeyindeki yozlaşmış insanlarla savaşmamıza yardım edin ve onurlu Suriye halkının kendilerini yönetmesine ve orada istikrar ve güvenlik sağlamasına izin verin. Yüz binlerce Suriyelinin, Suriye’nin kuzeyine hemen dönecek, size söz veriyorum. Esad ailesinin otoriter yönetiminden kurtulacağımız ve güvenli ve tarafsız bir ortam elde edeceğimiz siyasi bir geçiş elde etmemize yardımcı olun. Size söz veriyorum, Türkiye’deki Suriyelilerin çoğu tahmin edebileceğinizden daha kısa sürede, kaçtıkları evlerine geri dönecek.

Türk halkına, Türkiye devletine, hükümete ve muhalefete en içten saygı ve takdirlerimizi sunarız. Dr. Yaser Al-AytiTürkiye’de bir Suriyeli Mülteci#suriyeli

مقالات ذات صلة

USA